Proef de Provence
Zoeken met Google
 deze site  internet
Menu U bent hier:  Provencaalse tradities voor lunch en diner
 
Hoofdgerechten
Salades
Bijgerechten
Nagerechten
Menu's
Fotoboek

 

Provencaalse tradities voor lunch en diner

Een traditionele lunch of diner bestaat uit een voorgerecht (l'entree), een hoofdgerecht (le plat principal), een kaasplankje (le fromage) en een dessert (le dessert).  Bij het eten drinken Fransen wijn en water.  Het voorgerecht bestaat vaak uit een salade of vleeswaren (charcuterie). Er staat ook altijd een mandje brood op tafel. 

Als hoofdgerecht staat er vlees of soms vis op het menu met groente en aardappelen of rijst.  In de Provence wordt vaak gebraden kip uit de oven of een stoofschotel geserveerd. In een restaurant kun je meestal goed gegrilde zalm eten. Een ratatouilletaart bestaat uit rauwe ham en allerlei typisch Provencaalse lekkere groenten, zoals aubergines, courgettes, tomaten, paprika en champignons. 

Na het kaasplankje, bestaande uit een aantal verschillende soorten kaas, ontbreekt het dessert nooit op het menu. Voorbeelden zijn de bekende Franse appeltaart (tarte aux pommes), crème brûlée (vanillepudding uit de oven) of een gesuikerde crêpe (dun pannenkoekje met suiker). Na het dessert wordt vaak een klein kopje sterke espresso geserveerd soms nog gevolgd door een likeur.  

Vooral op zondag nodigen Fransen familie uit om te komen eten. Een lunch begint dan rond een uur of 1 en duurt vaak tot 4 of 5 uur 's middags. Tussen 8 en 9 uur 's avonds wordt er gedineerd.


Tuinontwerp Groningen - Plant en Stijl © 2003-2014  Proef de Provence | Contact | Links | Sitemap | Home
Reclamebeheer via Revive Adserver Nederland - Hosting door Platform IQ