Abbaye de Sénanque

Het mooiste klooster van Provence en misschien wel van heel Frankrijk is een van die monumenten waar je naartoe moet gaan als je in de buurt bent. Voordat het klooster in zicht komt, mag je al genieten van de beeldschone natuur en het pittoreske dorp Gordes, dat niet ver van het klooster ligt. Vroeger kwam ik hier al iedere keer als ik op vakantie was met mijn ouders. Nu denk je wellicht: moet dat arme kind met zijn/haar ouders naar het klooster? Maar niets is minder waar, want ik was altijd degene die al op tweejarige leeftijd ging vragen om terug te gaan naar de bloemen. Over de jaren ben ik nog meerdere keren met mijn ouders en later ook alleen teruggegaan om de atmosfeer in me op te nemen. Zelfs nu zie ik nog nieuwe dingen die mij in al die jaren niet zijn opgevallen en dat is ook de charme van Abbaye de Sénanque.

Abbaye de Sénanque

Geschiedenis

Het klooster van Sénanque werd gebouwd door de monniken van Mazan in 1148. Dit is overigens een beetje misleidend, want de bouw ging pas van start in 1150. Zelfs toen moest de bouw een tijdlang op zich wachten, want de financiële middelen van de monniken waren niet voldoende. Om toch de financiering van het klooster voor elkaar te krijgen, hebben de monniken zich volledig gestort op de landbouw van wijn. Uiteindelijk werd het gebouw afgemaakt in 1180 en konden de eerste monniken intrekken.

Door de godsdienstoorlog werd het klooster gedeeltelijk verwoest en moesten de overlevende monniken het verlaten. Tijdens de Franse Revolutie werden de meeste kloosters benut als boerenbedrijven en kwamen er pas weer begin 19e eeuw nieuwe monniken wonen. Deze moesten een kleine honderd jaar later weer weg vanwege nieuwe wetgevingen omtrent religieuze ordes. Gelukkig voor iedereen werd het klooster in 1969 een cultuurhistorisch centrum, waardoor het bewaard is gebleven. In 1988 trokken weer de eerste cisterciënzer monniken in.

Hedendaags Abbaye de Sénanque

Hedendaags wordt het klooster bewoond door de eerder genoemde monnikengemeenschap van de orde der Cisterciënzers. Deze bieden dan ook wekelijkse rondleidingen aan om het klooster, de kerk, de opvangplaats, de gangen en de prachtige lavendelvelden te bezichtigen. Houd er wel rekening mee dat deze rondleiding alleen in het Frans wordt gegeven en dat er maar een aantal bezoekers kunnen deelnemen. Je kunt ook zonder rondleiding door de tuinen en lavendelvelden heenlopen. Er wordt dan wel gevraagd om stil te zijn en gepaste kleding te dragen. Dit is 100% de moeite waard, ook in de hete Franse zon. De stilte in combinatie met de geur van de lavendelvelden en de schitterende omgeving geeft je een soort innerlijke rust die niet met woorden is te omschrijven.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Dingen om te doen in Provence
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens