Bouillabaisse

Bouillabaisse is een heerlijke vissoep die zijn oorsprong vindt in de havenstad Marseille in het zuiden van Frankrijk. Het is een van de meest iconische gerechten van de Provençaalse keuken en wordt over de hele wereld gegeten.

Bouillabaisse

Geschiedenis van bouillabaisse

De oorsprong van bouillabaisse gaat terug tot de 18e eeuw. Het gerecht werd oorspronkelijk gemaakt door vissers die hun vangst van de dag kookten met wat groenten en kruiden. Bouillabaisse werd traditioneel bereid met goedkopere, minder populaire vissoorten die moeilijker te verkopen waren op de markt. Hierdoor werd bouillabaisse al snel een populair gerecht onder de armen in Marseille.

Tegenwoordig is bouillabaisse echter een delicatesse en wordt het vaak geserveerd in restaurants in Marseille en andere delen van Frankrijk. Er bestaan vele varianten van bouillabaisse, maar de basis blijft altijd hetzelfde: verse vis, groenten, kruiden en een bouillon.

Ingrediënten van bouillabaisse

De belangrijkste ingrediënten van bouillabaisse zijn verse vis en schelpdieren, zoals zeeduivel, schorpioenvis, zeebaars, garnalen, mosselen en inktvis. De vis wordt traditioneel bereid met groenten zoals tomaten, uien, venkel en aardappelen. Kruiden als tijm, laurier, saffraan en knoflook worden gebruikt om de smaak van de bouillon te versterken.

Extra leestip: Abbaye de Sénanque, de Abdij van Sénanque

Bereiding van bouillabaisse

De bereiding van bouillabaisse is een kunst op zich. De vis en schelpdieren worden gestoofd in een grote pot met water en groenten. De bouillon wordt vervolgens gezeefd en geserveerd in een kom, samen met croutons en een rouille. De rouille is een romige saus gemaakt van olijfolie, knoflook en ei en wordt geserveerd op de croutons.

Het geheim van een goede bouillabaisse zit in de bouillon. De bouillon moet perfect op smaak zijn en de vis en groenten moeten langzaam worden gekookt, zodat alle smaken goed kunnen mengen. Het is belangrijk om alleen verse vis te gebruiken en om de vis niet te lang te koken, anders wordt het vlees taai en droog.

Traditioneel wordt bouillabaisse geserveerd met een glas witte wijn en een stuk brood. Het is een ideaal gerecht voor een gezellige avond met vrienden en familie, vooral in de zomer.

Bouillabaisse is een iconisch gerecht uit de Provençaalse keuken dat zijn oorsprong vindt in Marseille. Het is een heerlijke vissoep die met verse vis, groenten en kruiden wordt bereid en geserveerd met croutons en een rouille. Het geheim van een goede bouillabaisse zit in de bouillon, die perfect op smaak moet zijn en langzaam moet worden gekookt. Of je nu in Marseille bent of ergens anders, het is en blijf een heerlijk gerecht.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Dingen om te doen in Provence
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens