Gezellig samen uit in Flevoland

uit in Flevoland

Flevoland is nog een redelijk nieuwe provincie, die is ontstaan door landwinning op de plek waar vroeger de Zuiderzee was. Het bestaat pas sinds 1986. Doordat deze provincie nog zo nieuw is, zie je dit ook als je de steden bezoekt. Het straatbeeld is veel nieuwer en steden en plaatsen zijn anders georganiseerd, doordat er geen verleden is, dat een rol heeft gespeeld bij de ontwikkeling ervan. Bij Flevoland kon men helemaal van voor af aan het ontwerpen, zoals men dat nuttig en handig leek.

Nieuw Land Erfgoedmuseum
Een bezoek aan dit museum leert je alles over het verleden van deze streek. Het museum is onderdeel van Batavialand, waar je veel meer kunt zien dan het ontstaan van Flevoland. Je vindt er een replica van het VOC-schip Batavia. Er zijn tentoonstellingen, er is een watertheater dat voor kinderen erg leuk en leerzaam is, je vindt er scheepsarcheologie en informatie over de oermens die er leefde. En natuurlijk mag het verhaal van Hansje Brinker en zijn vinger in de dijk niet ontbreken.

Batavia Stad Fashion Outlet
Wanneer je toch al in Lelystad bent, kun je ook een bezoek brengen aan Batavia Stad Fashion Outlet. Het was de allereerste outlet in Nederland en je vindt er meer dan 250 merken in ongeveer 150 winkels om een heerlijk dagje te shoppen. Er zijn voldoende parkeervoorzieningen en het is zeven dagen per week geopend.

Lelystad, Almere en Urk
Behalve Lelystad zijn ook Almere en Urk een bezoek meer dan waard. Urk was vroeger een eilandje en pas in 1939 werd er een dijk aangelegd die Urk verbond met het vasteland. De visserij is nog steeds een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor Urk, maar sinds de Afsluitdijk dienen de vissersboten wel verder te varen dan vroeger. Veel mannen uit Urk zijn het leven verloren door de stormen tijdens het vissen. Je vindt hiervoor dan ook een prachtig vissersmonument in Urk. ‘De Urker Vrouw’ kijkt over de wateren en wacht op haar man en zonen om terug te komen van de visserij. Het gedicht op het monument spreekt boekdelen.

Natuur
Wie van natuur houdt, zou een bezoek aan de Orchideeën Hoeve niet mogen missen. Het is namelijk veel meer dan alleen een mooie plek voor orchideeën. Er is een vlindertuin en rupsenkwekerij, een Amazoneregenwoud en een citruslaan en voor kinderen is er een theater en een speelparadijs. Er zijn veel dieren en sommigen mag je aaien. Ook vind je in Flevoland de Stekkentuin, maar let op, deze is alleen in het weekend geopend. In elk seizoen is hier iets te zien in de tuin.

Spanning en sensatie
Voor een adrenalinekick ga je naar Walibi met zijn vele achtbanen. Het Voorsterbos-Waterloopbos is weer een prima plek voor alle wandelaars, mountainbikers of geïnteresseerden in de waterwerken waar Nederland zo goed in is. Je vindt hier verschillende modellen die later op grote schaal uitgevoerd zijn.