Je vrije tijd doorbrengen in Noord-Holland

Je vrije tijd doorbrengen in Noord-Holland

De provincie Noord-Holland is een heerlijke provincie om te verblijven. Of je nu een dag, weekend of week hier bent, er is van alles te beleven en te doen. Noord-Holland grenst in het Westen aan de Noordzeekust en in het Oosten aan het IJssel- en Markermeer.

Waterliefhebber
Door de ligging is hier voor de echte waterliefhebber veel te doen. Je kunt er een huisje huren in de buurt van de zee of het meer en er een bootje of stand up paddle huren. Je kunt er bij mooi weer heerlijk zwemmen en van de lange stranden genieten. En als je iets goeds voor het milieu wilt doen, doe je mee aan de opruimdagen die er jaarlijks op de stranden georganiseerd worden. Ook surfen of zeilen zijn favoriete watersporten op de meren. Je kunt er ook als beginner terecht door er individuele lessen te volgen of door deel te nemen aan een meerdaagse training.

Met de boot naar het Waddeneiland Texel
Aan de top van Noord-Holland kun je vanaf Den Helder met de TESO (Texels Eigen Stoomboot Onderneming) naar het eiland Texel. Je bereikt het in een half uurtje en de voorpret begint al in de haven. In de zomer kan Texel aardig druk zijn, maar er zijn altijd wel rustige plaatsen te ontdekken. In de naseizoenen is het eiland een stuk rustiger. Er zijn veel vogelspotters die uren op Texel kunnen doorbrengen met hun verrekijker of fotocamera. De dorpjes stralen nog de authentieke sfeer van Hollandse dorpen uit. En ook culinair timmert Texel aardig aan de weg. Bij Jef in Den Hoorn heeft een Michelinster. Verder heb je nog Het Pakhuus in Oudeschild en de Eilandkeuken en Het Schoutenhuys in Den Burg. Allemaal onderscheiden ze zich door de versheid in hun producten en de originele gerechten. En voor een lekkere lunch of diner in een wat informelere setting kun je natuurlijk altijd bij de diverse strandpaviljoens terecht.

Steden en dorpen
Amsterdam, Haarlem en Alkmaar zijn fijne steden om te winkelen of musea te bezoeken. Ook hier zijn goede restaurants en heeft elke stad zijn eigen karakter dat je te voet of per fiets kunt ontdekken. Houd je van markten? Kijk dan van te voren op welke dagen en tijden de lokale markten zijn. Je haalt er heerlijk, verse producten om thuis of in je vakantiehuisje een lunch of diner mee te maken. Of haal wat lekkere hapjes, zoals verse kaas en wat fruit, voor een smakelijk tussendoortje.

De Afsluitdijk
Noord-Holland is verbonden met Friesland door middel van de Afsluitdijk. Op de Afsluitdijk vind je ook nog een klein museum. De kilometers lange dijk moet je een keer in je leven gezien en gereden hebben. Het is een knap staaltje Nederlands constructiewerk, dat hier geleverd is. Rijd je van Noord-Holland van Friesland, dan zie je links de Waddenzee en rechts het IJsselmeer. Even uit je auto stappen bij de parkeerplaatsen en over het water uitkijken, is een van de mooiste dingen die je kunt doen. Er zijn veel vogels te zien en ook de wind kan hier bijzonder zijn om te ervaren.

Tip
Als je de tijd hebt, zet dan je navigatie op snelwegen vermijden als je door Noord-Holland rijdt. Je komt langs veel boerderijen en door dorpjes die de moeite van het bekijken waard zijn. Wedden dat je veel meer zult stoppen en uitstappen, dan je van te voren verwacht had?