Naar buiten in Groningen

Naar buiten in Groningen

De Noordelijke provincie Groningen heeft veel mooie plekke voor korte, maar ook langere uitjes. Het grenst aan de Waddenzee, Duitsland, Drenthe en Friesland. Door de uitgestrekte natuur, boek je er een heerlijk weekendje weg in een huisje, waarbij je ’s ochtends urenlang over de weilanden kunt uitkijken naar de optrekkende mist.

Groningen-stad
De stad trekt veel studenten, maar ook veel winkelliefhebbers. Behalve de winkelketens, vind je hier ook nog authentieke, kleine winkeltjes met allerlei snuisterijen. Natuurlijk kun je in Groningen ook lekker eten, bij een gezellige brasserie of een sterrenrestaurant.

Pieterburen
Iedereen kent het zeehondencentrum in Pieterburen. In het nieuws hoor je het als de eerste zeehonden pup van het seizoen daar opgenomen wordt. Je kunt er niet alleen in het zeehondencentrum zelf een kijkje gaan nemen, maar je kunt ook een waddensafari boeken, een Lauwersmeertocht met de boswachter maken of een rondleiding van een gids krijgen. Er is zoveel meer te doen dan je in eerste instantie denkt. Je kunt daarom beter een weekend of week in de buurt blijven, in plaats van alleen een middag Pieterburen bezoeken.

Wadlopen
Een bijzondere ervaring maak je mee als je gaat wadlopen. Het is een leuk team- of familie-uitje. Bereid je wel goed voor op het wadlopen, want je kunt het beste niet in je beste sportschoenen op pad gaan. Gelukkig gaat je altijd onder begeleiding van een gids wadlopen, zodat je niet kunt verdwalen.

Water
Door alle waterwegen in Groningen is het de perfecte provincie om een boot te huren en een stukje te gaan varen. Het Reitdiep of het Slochterdiep zijn favorieten, net als de Westerwoldse Aa. En wil je niet op, maar liever in het water? Dan zijn er meer dan vijftig zwemplassen in Groningen, zoals Akkerhoeve in Niebert, het Schildmeer in Steendam en de Beertsterplas bij Beerta. Het zijn er nog veel meer, maar je doet er wel altijd goed aan om op de website van de provincie te kijken naar de staat van de plassen, voordat je er naartoe rijdt. Zeker in de zomer wil je dat de kwaliteit van het water wel goed is. Er is een overzicht van waterlocaties, waarbij aangegeven wordt of de status goed is, er een waarschuwing geldt, of er is een negatief zwemadvies.