Rozemarijnbrood

Ingrediėnten:

  • 500 gram bloem
  • 1 zakje instantgist (7 gram)
  • 2,5 deciliter lauw water
  • 0,5 deciliter olijfolie
  • 0,5 theelepel suiker
  • 1,5 theelepel zout
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel oregano
  • 2 theelepels rozemarijn

Bereidingswijze:

  1. Pel en pers de knoflook
  2. Zeef de bloem, de suiker en het zout in een beslagkom
  3. Meng met een houten lepel de knoflook, oregano, rozemarijn en de gist door de bloem
  4. Schenk het lauwwarme water bij de bloem
  5. Meng het deeg met de mixer (of in een keukenmachine) en voeg in twee of drie scheuten de olijfolie toe
  6. Kneed het vervolgens met de hand nog even goed door
  7. Dek de kom af met plastic folie en zet de beslagkom in een bak met heet water
  8. Laat het deeg nu ongeveer 30 minuten rijzen
  9. Vet een bakplaat in met de boter of leg een stuk bakpapier op de bakplaat
  10. Kneed het deeg nogmaals met de hand goed door en maak nu op de bakplaat een rond of langwerpig brood dat overal ongeveer 2 centimeter dik is. Zorg dat het deeg mooi glad is aan de bovenkant
  11. Dek het deeg op de bakplaat af met plastic folie
  12. Laat het deeg nog ongeveer 15 minuten narijzen op de bakplaat
  13. Verwarm de oven tot 180o C
  14. Strooi nu nog wat rozemarijntakjes over het deeg
  15. Plaats de bakplaat in het midden van de oven
  16. Neem na ongeveer 30 minuten het brood uit de oven, als het goudbruin is en hol klinkt
  17. Serveer het brood warm uit de oven

De bereiding duurt in totaal 1,5 ą 2 uur

Tips:

  • Lekker bij een maaltijdsalade of stoofschotel
  • De rozemarijn kan ook door het deeg gekneed worden
  • Er zijn talloze variaties mogelijk met dit brood, voeg bijvoorbeeld eens zongedroogde tomaatjes toe aan het deeg