Uitgaanstips voor Gelderland

Uitgaanstips voor Gelderland

Gelderland is de grootste provincie van Nederland en het staat vooral bekend vanwege Nationaal Park de Hoge Veluwe. Je kunt hier heerlijk wandelen en fietsen en er zijn ook overnachtingsmogelijkheden, zodat je langer op de Veluwe kunt verblijven. Wie behoefte heeft aan rust en natuur heeft hiermee een prima locatie gevonden en hoeft de drukte of de steden niet op te zoeken. Je vermaakt je er dagen of weken met de natuur, het spotten van dieren en sportieve activiteiten.

Nog meer natuur
Gelderland heeft meer te bieden, zoals het Belmonte Arboretum in Wageningen. In deze botanische tuin kun je tijdens de bloei prachtige bloemen en struiken bewonderen. Er zijn vlinders en bijen en behalve een wandeling, kun je ook je eigen picknickmand meenemen en er in alle rust picknicken. Een andere groene omgeving is het Deelerwoud. Je ziet hier uitgestrekte graslanden, maar ook veel bossen. Wie geduld heeft kan hier wilde reeën en Schotse Hooglanders spotten. Wanneer je Gelderland in de winter bezoekt, kun je de vorst of sneeuw prachtig vastleggen op je natuurfoto’s. Het is er adembenemend mooi.

Winkelsteden
De beste winkelsteden van Gelderland zijn Zutphen, Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen. De een is wat knusser dan de ander, maar overal zijn de bekende winkelketens aanwezig. Alle steden hebben gezellige terrassen en leuke restaurantjes om een lunch of diner te nuttigen.

Met de kids op pad
Wil je jezelf en je kinderen een fantastische dag bezorgen? Ga dan naar de Koninklijke Burger’s Zoo, de Apenheul, het Dolfinarium Harderwijk of Klimbos Veluwe. Je maakt diverse dieren van dichtbij mee en sommigen mag je zelfs ook aanraken. In het klimbos kunnen de kinderen – met of zonder hun vader of moeder – al hun energie kwijt tijdens het klimmen en klauteren. Er zijn diverse routes te volgen en je kunt kiezen voor verschillende niveaus of moeilijkheidsgraden. En wil je liever niet klimmen, dan is het klimbos ook prachtig om gewoon over de grond te wandelen en van de ontzettend groene omgeving te genieten.

Musea en geschiedenis

Bij het Kröller-Müller museum vind je een grote collectie van Vincent van Gogh terug, maar daarnaast ook moderne kunst. In Paleis het Loo kun je het paleis zelf en de tuinen bekijken. Je leert er veel over de Koninklijke geschiedenis van Nederland. Een andere plek voor geschiedenisliefhebbers, is Kasteel Loevestein. In het kasteel krijg je rondleidingen, buiten vinden vaak evenementen plaats en het is een favoriete locatie om te trouwen. Het Hartenstein Museum is een oorlogsmuseum, waarbij naast de rondleiding door het museum ook een bezoek aan het kerkhof de moeite waard is. Een uniek museum in Gelderland is het muZIEum. Dit is een museum dat geheel toegewijd is aan de blinde of visueel beperkte mens. Je maakt er een uur durende tour door het donker, waardoor je de wereld echt anders beleeft. Je zult er daarna nog vaker aan terug denken, als je je ogen weer normaal kunt gebruiken.