Vrijetijdsbesteding in Friesland

Vrijetijdsbesteding in Friesland

Tussen de provincies Noord-Holland en Groningen vind je de provincie Friesland met als hoofdstad Leeuwarden. Friesland is verbonden met Noord-Holland door middel van de Afsluitdijk. Het museum op de Afsluitdijk is een leuke onderbreking van de best lange tocht tussen de twee provincies. Tot de provincie Friesland behoren ook de Waddeneilanden Vlieland, Ameland, Terschelling en Schiermonnikoog.

Waterrijk gebied
De provincie Friesland grenst niet alleen aan de Waddenzee, waardoor je er heerlijk kunt uitwaaien in elk seizoen. Het heeft ook vele meren, die voor de watersporter en waterliefhebber interessant zijn. Je kunt er een stand up paddle, kano, zeilboot, fluisterboot of boot met schipper huren. Met een gids krijg je bovendien veel meer te horen over het gebied waar je doorheen vaart, dus dat kan leuk en leerzaam zijn. En ben je nog niet ervaren in het besturen van een van deze middelen? Dan neem je een workshop, voordat je in je eentje op pad gaat.

Evenementen
Er zijn diverse groot- en kleinschalige evenementen te bezoeken in Friesland. Zo is de Abel Tasman fietstocht inmiddels een vast jaarlijks evenement. En via de Stichting 40 Mijl kun je allerlei sportieve activiteiten boeken, zoals een SwimRun evenement. Ook zijn er het bekende ringsteken, allerlei muziekevenementen en wandelexcursies waar je aan kunt deelnemen. Een van de grotere evenementen van het jaar met bezoekers uit het hele land, is Caravana in Leeuwarden. Het vindt plaats in het WTC Expo. Een hele week lang kun je hier alle nieuwste snufjes op kampeergebied ontdekken.

Musea

Beleef de geschiedenis van deze provincie in het Fries museum. Andere bijzondere musea zijn het Keramiekmuseum, het Vlechtmuseum en het Koninklijk Eise Eisinga Planetarium. Je kijkt er je ogen uit.

Op culinair gebied
Culinair valt er van alles te beleven in Friesland. Geniet van een diner bij Stadsboerderij De Koebrug in Stavoren of bij Restaurant Eindeloos in Leeuwarden. Nog een aanrader in de buurt van Leeuwarden is Herman Serveert in de plaats Grou. Ze serveren er heerlijke grillgerechten en tapas. En het handige is dat je alleen maar hoeft te kiezen uit drie keuzemenu’s, de rest laat je aan de chef-kok met ongekende passie voor het vak over.

Friese Waddeneilanden
De meeste dorpen op de Waddeneilanden zijn aan de Westkant of midden op het eiland gelegen, omdat de eilanden nog altijd in beweging zijn. Ze ‘wandelen’ als het ware qua oppervlakte van het Oosten richting het Westen. Dorpen die vroeger aan in het midden van een eiland lagen, kunnen nu dus aan de rand liggen. Niet alle Waddeneilanden zijn met de auto te bezoeken, sommigen kun je alleen te voet per boot bereiken. Het eilandleven wordt vooral gekenmerkt door de visserij en het weer is van grote invloed in alle seizoenen. Na een grote storm kun je heerlijk een dag strandjutten, om te kijken wat voor bijzonders er die nacht na al het natuurgeweld allemaal aangespoeld is. Dit is een leuke activiteit voor zowel jong, als oud. Op de Friese Waddeneilanden is veel rust te vinden, maar je kunt er ook prima wandelen, fietsen, of watersportactiviteiten ondernemen. Dus leg je zwembroek maar alvast klaar.