Gordes

Gordes is een schitterend dorp dat gelegen ligt in de heuvels van Parc Naturel Régional du Luberon. Het is gevestigd op een steile rots en door het hoogte verschil met overige dorpen geeft het een unieke uitstraling aan de regio. Door de rijke geschiedenis en haar pittoreske straatjes is het niet verrassend dat het is opgenomen als een van de de Plus Beaux de France (onafhankelijke organisatie die dorpen aanwijst die zij het mooiste vinden). Gordes is een ontzettend populair dorp waardoor het in de zomermaanden extreem druk is. Ik raad dan ook aan om alleen avonds of buiten het hoogseizoen Gordes te bezichtigen.

Gordes

Geschiedenis

Gordes is al eeuwenlang een zeer populaire locaties om te wonen. Opgravingen rond de steile rotsformatie dateren al uit de steentijd. Experts geven als verklaring voor dit fenomeen, dat de steile rots een goed uitgangspunt is om de regio te observeren en strategisch van onschatbare waarden door de steilheid van de rots. In eerste instantie was het geen dorp en stond er alleen een kasteel die gebouwd was door de Romeinen, die hadden ook overal een vinger in de pap. Door de groeiende nijverheid en veiligheid rondom het kasteel groeide Gordes al snel uit tot het dorp dat het nu is. Over de eeuwen heeft het ook de nodige tegenslagen gekend zoals de plunderingen tijdens de middeleeuwen, aanvallen tijdens de tweede wereldoorlog en een hevige aardbeving. Gelukkig voor ons alleen staat het nog rechtovereind...oké bijna alles.

Gordes van Nú

Tegenwoordig is Gordes een extreem populaire bestemming en kan dan ook rekenen op veel toeristische belangstelling. Dit is goed te zien aan de vele parkeerplaatsen die recentelijk zijn gebouwd rondom de beschermende gebieden van het dorp. Het is een waar genot om je te begeven door de kleine smalle straatjes die prachtig geplaveid zijn. Aan deze straatjes vindt je vooral veel kunstwinkeltjes, cafés en restaurants met veel specialiteiten uit de regio. Uit gegeten en geshopt? Als je even buiten het centrum loopt kom je bij het uitzichtpunt waarvan je een prachtig zicht krijgt van Gordes en haar adembenemende omgeving. Voor iemand die op zoek is naar die echte Franse sfeer raad ik Gordes ten zeerste aan en ik hoop dat jullie ook zo mogen genieten van dit dorp als de vele inwoners en bezoekers die al voor gingen.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Dingen om te doen in Provence
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens