De salade kent geen origineel recept, dat is juist het leuke. In de basis bestaat het uit een combinatie van vis, groente en ei. Een van de voordelen van deze salade is dat er dus oneindig veel combinaties mogelijk zijn. Salade Niçoise kan zowel warm als koud, voor lunch of diner en in combinatie met rauwe of bereide vis klaargemaakt worden. De bouwstenen van dit gerecht gaan onwijs goed samen en zijn ook nog eens enorm voedzaam. Doordat er geen regels zijn voor het maken van Salade Niçoise is de bereiding volledig aanpasbaar naar eigen smaak of voorkeur.
Hier lees je enkele recepten om de perfecte salade Niçoise te kunnen bereiden.
Wanneer je voor de traditionele Salade Niçoise wilt gaan, is het van belang om de groenten en vis eenvoudig te houden. Vroeger hadden de families niet veel te besteden en hadden dan ook weinig opties. Tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden om extra's toe te voegen aan de Salade Niçoise. Voor de meest traditionele Salade Niçoise heb je nodig: rauwe groenten, ansjovis, tonijn, knoflook, uien, gekookte eieren, olijven en olijfolie. Dit kun je gemakkelijk warm of koud serveren op een bord of in een kom.
Tegenwoordig hebben wij als consumenten steeds meer toegang tot ingrediënten van over de hele wereld. Dit maakt het creëren van een Salade Niçoise met een moderne twist extra leuk! Deze variant kun je wederom weer warm of koud serveren. Hierbeneden lees je de populairste ingrediënten.
Gamba (garnaal), ansjovis (of eigen zout toevoegen) en tonijn.
Rucola, radijs, uien, sperziebonen en eventueel bonen naar wens.
Peper (zout), olijfolie, balsamicoazijn, (verse)knoflook en citroenrasp.
De bovenstaande ingrediënten geven het een moderne twist en hopelijk ook de bouwstenen om zelf te improviseren met het gerecht. Wees ook niet bang om ingrediënten toe te voegen om zo een heerlijke Salade Niçoise te bereiden.