Salade Niçoise 

Deze heerlijke salade kent haar oorsprong uit de Franse stad, Nice. De salade is ontstaan in de kleine steegjes waar de families van de hardwerkende vissers en boeren samenkwamen om te dineren. De inwoners van die tijd hadden niet veel te besteden en konden vaak apart niet de nodige ingrediënten kopen om een goede maaltijd te koken voor hun gezin. De uitkomst voor de families was om enkele keren per week bij elkaar te komen en gezamenlijk te koken om met de beschikbare ingrediënten een gezonden maaltijd neer te zetten. Hieruit is de Salade Niçoise uitstaan en soortgelijke tradities zijn nu nog steeds terug te vinden in de cultuur van Nice.

Salade Niçoise

Wat zijn de ingrediënten?

De salade kent geen origineel recept, dat is juist het leuke. In de basis bestaat het uit een combinatie van vis, groente en ei. Een van de voordelen van deze salade is dat er dus oneindig veel combinaties mogelijk zijn. Salade Niçoise kan zowel warm als koud, voor lunch of diner en in combinatie met rauwe of bereide vis klaargemaakt worden. De bouwstenen van dit gerecht gaan onwijs goed samen en zijn ook nog eens enorm voedzaam. Doordat er geen regels zijn voor het maken van Salade Niçoise is de bereiding volledig aanpasbaar naar eigen smaak of voorkeur.

Enkele recepten

Hier lees je enkele recepten om de perfecte salade Niçoise te kunnen bereiden.

Traditioneel

Wanneer je voor de traditionele Salade Niçoise wilt gaan, is het van belang om de groenten en vis eenvoudig te houden. Vroeger hadden de families niet veel te besteden en hadden dan ook weinig opties. Tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden om extra's toe te voegen aan de Salade Niçoise. Voor de meest traditionele Salade Niçoise heb je nodig: rauwe groenten, ansjovis, tonijn, knoflook, uien, gekookte eieren, olijven en olijfolie. Dit kun je gemakkelijk warm of koud serveren op een bord of in een kom.

Moderne twist

Tegenwoordig hebben wij als consumenten steeds meer toegang tot ingrediënten van over de hele wereld. Dit maakt het creëren van een Salade Niçoise met een moderne twist extra leuk! Deze variant kun je wederom weer warm of koud serveren. Hierbeneden lees je de populairste ingrediënten.

Voor de visliefhebbers

Gamba (garnaal), ansjovis (of eigen zout toevoegen) en tonijn.

Groenten toevoegen

Rucola, radijs, uien, sperziebonen en eventueel bonen naar wens.   

Voor de garnering

Peper (zout), olijfolie, balsamicoazijn, (verse)knoflook en citroenrasp.

 

De bovenstaande ingrediënten geven het een moderne twist en hopelijk ook de bouwstenen om zelf te improviseren met het gerecht. Wees ook niet bang om ingrediënten toe te voegen om zo een heerlijke Salade Niçoise te bereiden.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Dingen om te doen in Provence
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens