Salade Niçoise 

Deze prachtige salade kent haar oorsprong uit de Franse stad, Nice. De salade is ontstaan in de kleine steegjes waar de families van de hardwerkende vissers en boeren samenkwamen om te dineren. De inwoners van die tijd hadden niet veel te besteden en konden vaak apart niet de nodige ingrediënten kopen om een goede maaltijd te koken voor hun gezin. De uitkomst voor de families was om enkele keren per week bij elkaar te komen en gezamenlijk te koken om met de beschikbare ingrediënten een gezonden maaltijd neer te zetten. Hieruit is de Salade Niçoise uitstaan en soortgelijke tradities zijn nu nog steeds terug te vinden in de cultuur van Nice.

Salade niçoise

Wat zijn de ingrediënten?

Nu is er gesproken over hoe de Salade Niçoise is ontstaan maar wat is het nu eigenlijk? Nou, de salade kent geen origineel recept, dat is juist het leuke. In de basis bestaat het uit een combinatie van vis, groente en ei. Je ziet het wellicht wel aankomen wat hiervan het voordeel is want het betekend ook dat er oneindig veel combinaties zijn. Dit kan zowel warm als koud, voor lunch of diner en rauwe of bereide vis zijn. De bouwstenen van dit gerecht gaan onwijs goed samen en zijn ook nog eens voedzaam. Doordat er geen regels zijn voor het maken van Salade Niçoise is de bereiding volledig aanpasbaar naar eigen smaak.

Enkele recepten

Traditioneel
Om de een meer traditionele Salade niçoise te maken is het van belang om de groenten en vis heel basic te houden. Vroeger hadden de families zoals gezegd niet veel te besteden en hadden dan ook weinig opties. Tegenwoordig is het voor de meest mogelijk om verse groenten en vis te krijgen en dit toe te voegen aan het gerecht. Voor de meest traditionele Salade Niçoise heb je nodig: rauwe groenten, ansjovis, tonijn, knoflook, uien, gekookte eieren, olijven en olijfolie. Dit kun je simpelweg warm of koud serveren op een bord of in een kom.

Moderne twist                                                                                                                                                                                                                  
Tegenwoordig hebben wij als consumenten steeds meer toegang tot ingrediënten van over de hele wereld en dat wil ik dan ook laten doorschijnen met deze Salade Niçoise met een moderne twist. Dit recept kun je wederom weer warm of koud serveren. Je hebt nodig: 

Voor de vis:
Gamba (garnaal), ansjovis (of eigen zout toevoegen) en tonijn.

Voor de groenten:
Rucola, radijs, uien, sperziebonen en eventueel bonen naar wens.   

Voor de garnering:
Peper (zout), olijfolie, balsamicoazijn, (verse)knoflook en citroenrasp.

De bovenstaande ingrediënten geven het een moderne twist en hopelijk ook de bouwstenen om zelf te improviseren met het gerecht. Wees ook niet bang om ingrediënten toe te voegen of verwijderen wanneer dit niet binnen je smaakpalet valt. Kijk ook eens naar een van de vele andere traditionele gerechten van Provence.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Dingen om te doen in Provence
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens