Socca

Met zijn krokante korst en zachte, hartige vulling is socca een heerlijk en veelzijdig gerecht uit de Provence. Dit platbrood, gemaakt van kikkererwtenmeel, is een populair straatvoedsel in Nice en wordt vaak gegeten als snack of bijgerecht. In deze blog gaan we dieper in op de geschiedenis en bereiding van socca en delen we enkele van de beste manieren om het te serveren.

Socca

Geschiedenis van Socca

De oorsprong van socca gaat terug tot de 16e eeuw, toen het gerecht voor het eerst werd gemaakt in de regio Ligurië, die tegenwoordig deel uitmaakt van Italië en Frankrijk. Het was destijds een goedkope en voedzame bron van voedsel voor de lokale bevolking, gemaakt van de vele kikkererwten die in de regio werden verbouwd.

Tegenwoordig wordt socca vooral geassocieerd met de stad Nice, waar het wordt verkocht op de beroemde bloemenmarkt van de stad, de Cours Saleya. Het is een populaire snack voor toeristen en locals en wordt vaak gegeten met een glas koude roséwijn.

Bereiding van Socca

Socca wordt gemaakt van een mengsel van kikkererwtenmeel, water, olijfolie en zout. Het deeg wordt vervolgens gebakken in een houtoven op hoge temperatuur, waardoor het een knapperige korst krijgt en een zachte, smeuïge binnenkant.

Het geheim van een goede socca is de temperatuur van de oven. Een echte houtoven kan temperaturen bereiken van meer dan 400 graden Celsius, waardoor de socca snel en gelijkmatig kan bakken en die heerlijke krokante korst krijgt. Een andere belangrijke factor is de kwaliteit van het kikkererwtenmeel - het moet van hoge kwaliteit zijn en vrij zijn van klontjes om een glad deeg te maken.

Socca is relatief eenvoudig te maken thuis, hoewel het misschien moeilijk is om de perfecte textuur te krijgen zonder een houtoven. Het deeg moet worden gemengd en in een hete, ingevette pan worden gegoten, die dan in een hete oven wordt geplaatst. Na ongeveer 10 minuten in de oven heeft de socca een krokante korst en is hij klaar om gegeten te worden.

Hoe Socca te serveren

Socca kan op veel verschillende manieren worden geserveerd, afhankelijk van de persoonlijke smaak. Het kan worden geserveerd als snack, bijgerecht, of als onderdeel van een volledige maaltijd.

Een van de meest populaire manieren om socca te eten is met een beetje olijfolie en zout. Dit is de eenvoudigste manier om de smaak van socca te waarderen en het is heerlijk als bijgerecht bij bijvoorbeeld een frisse salade.

Een andere manier om socca te eten is met tapenade, een dip gemaakt van olijven en kappertjes.

Bekijk ook eens:
Uw advertentie hier?
Kijk hier ook eens naar Alle blogcategorieën
Dingen om te doen in Provence
Meer in deze categorie? Bekijk deze artikelen dan ook eens